۱۰ ترفند روانشناسی برای افزایش خلاقیت

برخی افراد خلاق‌تر از دیگران هستند، طوری که به نظر می‌رسد مادرزاد خلاق به دنیا آمده‌اند. اگر فکر می‌کنید جزو آن دسته از افراد خوش‌شانس نیستید که چشمه خلاقیت‌تان هیچوقت خشک نمی‌شود، نگران نباشید چون خلاقیت مانند یک عضله است و شما می‌توانید با تمرین و تلاش آن را تقویت کنید. نکته مهم این است که فراموش نکنید خلاقیت خود‌به‌خود به وجود نمی‌آید و نشستن و انتظار برای الهام گرفتن، فقط باعث از دست دادن انگیزه و دلسردی شما می‌شود.

در عوض سعی کنید به دنبال راهی برای افزایش خلاقیت خود باشید. ابزار الهام‌بخشی را پیدا کنید که به حفظ تمرکز و انرژی شما برای پروژه‌ای که در دستتان است، کمک می‌کند.

  1. پیاده‌روی کنید

بر اساس تحقیقاتی که درسال ۲۰۱۴ انجام شد، افراد حین راه رفتن نسبت به زمانی که نشسته‌اند، خلاق‌ترند. تحقیقات پیش از این بر این باور بودند که فعالیت بدنی منظم، می‌تواند نقش مهمی در افزایش و محافظت از توانایی‌های شناخی فرد داشته باشد، اما این تحقیقات نشان داد که یک پیاده‌روی ساده می‌تواند باعث تقویت برخی از تفکرات به طور موقت شود.

در نتیجه، اگر پشت میزتان نشسته‌اید و منتظرید که یک ایده خوب به ذهنتان برسد، بلند شوید و کمی قدم بزنید یا به یک پیاده‌روی کوتاه بروید

.2. به خودتان پاداش دهید

تحقیقات نشان داده است پاداش‌های قابل پیشبینی می‌توانند تاثیر عکس داشته باشند و باعث کاهش انگیزه افراد شوند. بنابراین انتخاب نوع پاداش بسیار مهم است چون تاثیر زیادی روی انگیزه و خلاقیت دارد. بر اساس تحقیقاتی که روی بچه‌ها انجام شده بود، سطح خلاقیت در بچه‌هایی که برای یک نقاشی خلاقانه پاداشی مشخص دریافت کرده بودند، افزایش پیدا می‌کرد.

در نتیجه اگر به دنبال الهام گرفتن هستید، به خودتان پاداش‌های جذاب وعده‌ دهید تا راه حل‌های خلاقانه به ذهن‌تان برسد. اما دقت کنید که این کار را بیش از حد انجام ندهید؛ چرا که تکرار این کار باعث یکنواخت و قابل پیشبینی شدن پاداش در ذهن و در نتیجه کاهش انگیزه می‌شود.

.3. یک فاصله روانی بین خودتان و مانع ایجاد کنید

معمولا وقتی در مسیرمان با موانعی برخورد می‌کنیم که نیاز به خلاقیت دارند، دیگران پیشنهاد می‌کنند یک وقفه برای استراحت بگیرید. محققان در یکی از تحقیقات پی‌بردند که ایجاد یک فاصله روانی بین خودمان با مشکلی که سر راهمان قرار دارد، می‌تواند مفید باشد.

تحقیقات نشان داده است هنگامی که شرکت کنندگان مشکل خود را نشات گرفته از عاملی دور تصور می‌کنند، بهتر می‌توانند برای آن یک راه حل خلاقانه پیدا کنند، نسبت به زمانی که منشا مشکل خود را در موقعیتی نزدیک تصور می‌کنند.

بار دیگری که با یک مشکل پیچیده روبه‌رو شدید، سعی کنید از دور و بدون ارتباط با موقعیت فعلی خود به مشکل‌تان نگاه کنید.

4.محیط اطراف خود را الهام‌بخش نگه دارید

روانشناس مثبت‌گرای معروفی به نام دکتر Mihaly Csikszentmihalyi می‌گوید محیط اطراف نیز در روند خلاقیت نقش دارد و محیط مهیج می‌تواند روند خلاقانه فکر کردن را ساده کند، به همین دلیل ایجاد فضایی مملو از وسایلی که برای شما الهام‌بخش و انگیزه‌بخش هستند، می‌تواند به شما کمک کند.

محیط کار خود را طوری طراحی کنید که برای شما الهام‌بخش و انرژی بخش باشد. به دنبال تجربیات مهیج باشید و فضا را طوری تنظیم کنید که حس خلاقیت شما را برانگیزد.

5. محدودیت ایجاد کنید

وقتی که در تلاش برای حل مشکلی هستیم، معمولا روی ایده‌‌‌‌‌‌های واضح و هیجان‌انگیز تکیه می‌کنیم تا به ساده‌ترین راه‌حل‌ برسیم. این روند معمولا خروجی خوبی خواهد داشت، اما در این حالت ممکن است فکر کردن به راه‌حل‌های خلاقانه کمی دشوار شود. یکی از راه‌های برطرف کردن این مشکل و رسیدن به راه حل‌های خلاقانه، ایجاد محدودیت برای فکر کردن است.

بار دیگری که به دنبال راه حل برای یک مشکل بودید، سعی کنید ابزارهایی که می‌توانید برای حل مشکل استفاده کنید را محدود کنید. با این کار ممکن است ایده‌های تازه‌ای به ذهنتان برسد که قبلا به آن‌ها فکر نکرده بودید.

6.رویاپردازی

در دنیای مدرن امروزی، خیلی راحت حواسمان پرت می‌شود. به جای این که همه وقت خود را با اپلیکیشن‌ها، بازی‌ها، ایمیل و چرخیدن در سایت‌ها تلف کنید، زمانی را در نظر بگیرید که در آن هیچ کاری انجام ندهید.

در آزمون خلاقیت یکی از تحقیقات، شرکت کنندگانی که از فرط بیکاری و ملامت کسل شده بودند، نسبت به کسانی که خوشحال، آرام یا پریشان بودند، عملکرد بهتری نشان دادند. در تحقیقات دیگری محققان پی بردند که ملالت و انجام ندادن هیچ کاری، زمانی برای رویاپردازی در اختیار افراد قرار می‌دهد که منجر به خلاقیت‌های بیشتر می‌شود.

ملالت باعث تشویق تفکر خلاقانه می‌شود، چون به مغز سیگنال می‌دهد که شرایط یا محیط فعلی چیزی کم دارد و جستجو برای ایده‌های جدید و تاثیرگذار به بهبود این شرایط کمک خواهد کرد.

7.تجسم مجدد مشکلات

یکی از خصیصه‌های رایج بین افراد خلاق، تمایل آن‌ها به تجسم مجدد مشکلات است. به جای ادامه دادن به مسیر قبلی و گیر افتادن در مشکلی که سد راه شما شده است، یک قدم به عقب بردارید و از اول نگاهی مجدد به مشکل خود بیاندازید. آیا می‌توانید راه متفاوتی برای دیدن مشکل پیدا کنید؟ می‌توانید به این مشکل از زاویه دیگری نگاه کنید؟

فرصت شروع مجدد با نگاهی جدید، می‌تواند باعث پرورش ذهن برای افکار خلاقانه‌تر شود.

8. احساساتی شوید .

محققان برای مدت طولانی اعتقاد داشتند که افکار مثبت ارتباط قوی با خلاقیت دارد، اما تحقیقاتی نشان داد که افکار منفی و مثبت عمیق، هر دو می‌توانند با فکر خلاق مرتبط باشند. این موضوع به این معنی نیست که حتما برای تحت تاثیر قرار گرفتن باید خودتان را در شرایط روحی بد قرار دهید؛ بلکه فقط در نظر داشته باشید بار دیگری که در شرایط روحی نامطلوب قرار گرفتید، به جای نشستن و زانوی غم بغل گرفتن، سعی کنید کمی از انرژی خودتان را برای حل یک مشکل یا انجام یک کار صرف کنید.

10.محیط اطراف خود را با رنگ آبی پر کنید

طبق روانشناسی رنگ، رنگ‌های مختلف می‌توانند تاثیرات مختلفی روی روحیه، احساسات و رفتار افراد داشته باشند. بر اساس تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۹ انجام شد، رنگ آبی باعث افزایش خلاقیت فکری افراد می‌شود. محققان این تحقیق اعلام کردند رنگ آبی افراد را به فکر کردن فراتر از چهارچوب تشویق می‌کند. از آن جایی که رنگ آبی با طبیعت، آرامش و سکون مرتبط است، به افراد کمک می‌کند که احساس امنیت و خلاقیت بیشتری داشته باشند.

بنابراین وقتی به دنبال چیزی برای الهام‌ گرفتن و افزایش خلاقیت هستید، سعی کنید از رنگ آبی برای رسیدن به ایده‌های جدید استفاده کنید.

11.مدیتیشن کنید

تحقیقات همچنین نشان داده است که نوع خاصی از مدیتیشن با افزایش خلاقیت در تفکر مرتبط است. سال‌های زیادی است که افراد در سرتاسر دنیا از مدیتیشن به عنوان تکنیکی برای آرام شدن استفاده می‌کنند، اما تحقیقات به این نتیجه رسیده است که مزایای مدیتیشن چیزی فراتر از ایجاد آرامش است.

طبق یکی از تحقیقات استفاده از نوعی مدیتیشن به نام “Open Monitoring” می‌تواند باعث افزایش فکرهای مختلف و تولید ایده‌های جدید شود. Open Monitoring نوعی از مدیتیشن است که فرد در طول انجام مدیتیشن پذیرای همه افکار و احساسات می‌شود، بدون آن که روی موضوع یا ایده‌ای تمرکز کند.

راهی برای اضافه کردن تکنیک‌های مدیتیشن به زندگی روزمره خود پیدا کنید. تمرکز کردن روی افکار و تجربه‌ها می‌‌تواند باعث افزایش خلاقیت شود.

فاطمه اسدی

Recent Posts

امکان رانندگی خودکار برای تمامی محصولات مرسدس بنز از سال ۲۰۲۴ فراهم می‌شود

مدتی پیش بود که مرسدس بنز و بی ام و اعلام کردند همکاری مشترک آن‌ها در زمینه توسعه دستیارهای رانندگی…

4 سال ago

تست باتری گلکسی A51 و گلکسی A71 سامسونگ

در این مطلب به تست باتری گلکسی A51 و گلکسی A71 سامسونگ می‌پردازیم تا ببینیم میان‌رده‌های سال ۲۰۲۰ غول کره‌ای…

4 سال ago

آیا ۶۴ گیگابایت حافظه داخلی برای آیفون SE 2020 کافی است؟

مدتی قبل اپل از گوشی مقرون‌به‌صرفه آیفون SE 2020 رونمایی کرد که جانشین آیفون SE عرضه شده در سال ۲۰۱۶…

4 سال ago

تاریخچه مختصر معماری پردازنده کامپیوترهای اپل

طی ۳۶ سال گذشته، پردازنده کامپیوتر های مکینتاش اپل از ۳ معماری مختلف استفاده کرده‌اند و حالا قرار است معماری…

4 سال ago

گلکسی M41؛ اولین گوشی سامسونگ که به نمایشگر ساخت این شرکت مجهز نمی‌شود

اگرچه سامسونگ دیسپلی هنوز هم بزرگ‌ترین تولید کننده نمایشگرهای OLED در دنیا به شمار می‌رود،‌ اما ظاهرا سامسونگ قصد دارد…

4 سال ago

معرفی ۷ اپلیکیشن برای حل مشکلات شبکه وای‌فای

عیب‌یابی و رفع مشکلات شبکه وای فای می‌تواند یک فرایند طاقت‌فرسا باشد. خوشبختانه برای یافتن مشکلات اصلی، اپلیکیشن‌های مفیدی عرضه…

4 سال ago