در حالیکه گزارشهای جدیدی از گسترش ابتلای به ویروس کرونا در ایران منتشر شده، مقامات وزارت بهداشت اتهام کتمان حقیقت در گزارشدهی در مورد این بیماری را رد کرده و سازمان بهداشت جهانی در مورد احتمال شیوع جهانی آن هشدار داده است
امروز سهشنبه، ٦ اسفند، کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت آمار رسمی مربوط به مبتلایان و تلفات ویروس کرونا را اعلام کرد. وی گفت که تاکنون ابتلای ۹۵ نفر به این ویروس و درگذشت پانزده تن از مبتلایان تایید شده است.
به گزارش ایسنا، آقای جهانپور در مورد تحولات اخیر گفت بررسیهای انجام شده از روز گذشته تا پیش از ظهر امروز بروی موارد مشکوک مشخص کرده که تاکنون ابتلای ۳۴ نفر تایید شده که از این تعداد ۱۶ نفر از استان قم، ۹ نفر استان تهران، یک نفر استان فارس، ۲ نفر استان مازندران، ۲ نفر استان گیلان، یک نفر نیشابور، دو نفر استان البرز و یک نفر از جزیره قشم هستند.
وی گفت که اغلب افرادی که در استانهای دیگر به این بیماری مبتلا شدند یا از قم خارج شده و یا با شخصی از این استان در تماس بودند. وی گفت مقادیری ماسک و مواد عفونت زدایی برای توزیع به قم ارسال شده است.
امروز خبرگزاری مهر به نقل از مدیرکل روابط عمومی و تبلیغات حرم حضرت معصومه قم گفت که نمازهای جماعت، مراسم مذهبی و برنامههای فرهنگی حرم موقتا برگزار نخواهد شد اما در مورد تعلیق ورود زائران به حرم اطلاعی در دست نیست. با شیوع بیماری کرونا در قم، به منظور جلوگیری از تماس زائران با ضریح و انتشار ویروس، در اطراف ضریح نرده کشی شده است.
پیشتر، رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهرستان ساوه اعلام کرد که نتیجه نهایی آزمایش کروناویروس روی دو بیماری تازه فوت شده در این شهر مثبت بوده است.
دکتر عباس نیکروش گفت که بیمار اول یک زن ٨٢ ساله و مبتلا به بیماریهای قلبی، ریوی و کلیوی بوده که با علایم حاد تنفسی و تب به بیمارستان مدرس ساوه مراجعه کرد و پس از یک روز در بیمارستان درگذشت. فرزندان این زن ساکن شهر قم بودهاند و بیمار نیز به قم تردد داشته است.
به گفته رئیس دانشگاه پزشکی ساوه، مورد دوم نیز یک زن ٨٧ ساله بوده که به بیمارستان چمران ساوه مراجعه کرد و پس از دو روز در بیمارستان درگذشت.
دکتر نیکروش گفته است که علت تاخیر در اعلام علت درگذشت این بیماران طولانی بودن زمان دریافت نتیجه قطعی آزمایشها بوده است. وی از مردم ساوه خواست موارد بهداشتی را رعایت کنند و از سفر به شهرهای آلوده حتیالامکان خودداری ورزند.
امروز معاون دانشگاه علوم پزشکی البرز نیز اعلام کرد که در این استان سه نفر به علت ابتلای به ویروس کرونا در بیمارستان بستری شدهاند و یک فرد مبتلا در این استان نیز جان خود را از دست داده است.
در خبری دیگر در همین زمینه، معاون دانشجویی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی گفته است یکی از دانشجویان خوابگاهی این دانشگاه به ویروس کرونا مبتلا شده و در حال حاضر در قرنطینه است. وی گفته است که حال عمومی این دانشجو رو به بهبود است.
این دانشجو با علایم آنفلوانزا به یکی از مراکز درمانی مراجعه کرد و آزمایشهای اولیه انجام شده روی او برای تشخیص ویروس کرونا منفی بود اما آزمایشهای بعدی در بیمارستان مسیح دانشوری نتیجه مثبت داشت و دانشجو در قرنطینه قرار گرفت.
این مقام دانشگاه خواجه نصیر گفته است که تمامی اطرافیان و هم اتاقیهای این دانشجو تحت نظر قرار گرفتند و تمامی خوابگاههای این دانشگاه تخلیه شدند. او گفته است که در جلسهای که برگزار خواهد شد در مورد امکان تعطیلی کامل خوابگاهها تا عید نوروز تصمیمگیری خواهد شد. وی تعطیلی خوابگاهها را تصمیمی درست خوانده است.
همزمان، خبرگزاری تسنیم گزارش کرده که سرلشکر پاسدار حسین سلامی، فرمانده سپاه پاسداران، در تماس با وزیر بهداشت گفته است که این واحد نظامی آماه کمک به دستگاههای دولتی برای مقابله با ویروس کرونا و جلوگیری از شیوع آن است. این خبرگزاری در مورد برنامه عملیاتی سپاه پاسداران در این زمینه توضیح بیشتری نداده است.
با ادامه گمانهزنی در مورد نحوه اطلاعرسانی بروز بیماری کرونا در ایران، یک مقام وزارت بهداشت اتهام درغگویی علیه مسئولان را رد کرده است.
ایرج حریرچی، معاون وزارت بهداشت ایران در یک کنفرانس خبری با شرکت سخنگوی دولت، از اینکه رسانهها و شبکههای اجتماعی مسئولان را به دروغگویی متهم میکنند به شدت انتقاد کرد.
آقای حریرچی با تشریح نحوه کشف و اطلاعرسانی درباره اولین موارد اعلام شده ابتلا به ویروس کرونا و مرگ بیماران در شهر قم، گفت که وزارت بهداشت به محض دریافت گزارش تایید شده از بروز این بیماری در ایران این موضوع را منتشر کرد. او در انتقاد از رسانهها گفت که اظهارات یک مقام ترکیه در مورد شمار مبتلایان احتمالی به این ویروس در ایران به طور گسترده منتشر شد در حالیکه ارائه همین آمار از سوی مقامات داخلی انعکاس قابل توجهی نداشت.
معاون وزارت بهداشت در مورد ادامه اتهام عدم انتشار واقعیات توسط مقامات دولتی گفت: “اگر شما من نوعی را دروغگو و کتمان کننده حقیقت فرض کنید، هر حرفی بزنم قبول نمیکنید.”
به گفته برخی ناظران، نحوه اطلاعرسانی وجود تردید جامعه نسبت به صداقت مقامات در این باره باعث شده است تا رهنمودهای منابع دولتی برای مقابله با گسترش این بیماری به طور کامل توسط مردم به اجرا گذاشته نشود و زمینه گسترش بیشتر بیماری را فراهم آورد.
روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در مطلبی تحت عنوان “دستورالعمل برای شیوع وسیع ویروسی: ایران به تهدید جهانی تبدیل میشود” گفته است که بیاعتمادی مردم ایران نسبت به حکومت باعث شده است تا اطلاعرسانی رسمی در این زمینه را باور نکنند و توصیههای مراجع رسمی را تلاشی برای پرده پوشی و به مخاطره انداختن جان خود بدانند.
این روزنامه تردید مردم نسبت به مقامات و منابع رسمی را ناشی از عملکرد حکومت نه تنها در اطلاعرسانی “قطره چکانی” در مورد این بیماری بلکه در ارتباط با موضوعاتی مانند سقوط هواپیمای اوکراینی و سوابق دیگر حکومت دانسته و هشدار داده است که شرایط کنونی ایران را به یک خطر عمده برای جهان تبدیل کرده است.
نیویورک تایمز افزوده است که با وجود درخواست مقامات وزارت بهداشت برای مقابله با زمینههای شیوع گستردهتر بیماری در قم، زیارتگاه واقع در این شهر همچنان به روی جمعیت زایران باز است. این روزنامه در مورد تهدیدات ناشی از وضعیت موجود در ایران هشدار داده است.
روزنامه گاردین نیز در مورد اتهام پرده پوشی مقامات گزارشی منتشر کرده است.
سازمان بهداشت جهانی گزارش کرده است که روند ابتلای به ویروس کرونا همچنان ادامه دارد و شمار مبتلایان در سطح جهانی از هشتاد هزار نفر گذشته است. این سازمان هشدار داده است که احتمالا ابتلای به این ویروس گسترش خواهد یافت.
پیشتر، مقامات این سازمان هشدار داده بودند که جهان باید برای همهگیری این بیماری آماده شود.
همزمان، مقامات ایالات متحده به شهروندان این کشور توصیه کردهاند که از سفر های غیر ضرور به کره جنوبی نیز خودداری ورزند. دولت کره جنوبی گفته است که طی بیست و چهار ساعت گذشته، شصت مورد جدید ابتلای به این بیماری تایید شده و شمار مبتلایان به حدود نهصد نفر رسیده است.
مقامات بهداشتی کره جنوبی در نظر دارند دویست و هزار عضو یک فرقه مسیحی را که منشاء اولیه بیماری تشخیص داده شده است مورد آزمایش قرار دهند.
در چین، که محل اولیه بروز این بیماری بوده، مقامات دولتی از ابتلای نزدیک به پانصد نفر دیگر خبر دادهاند. در عین حال، گفته میشود که روند ابتلای به این ویروس در چین کند شده و احتمالا این کشور از اوج بیماری عبور کرده است.
سازمان جهانی بهداشت به تمامی کشورهای جهان هشدار داده است که برای ورود به مرحله همهگیری جهانی ویروس کرونا آماده شوند.